Budúcnosť patrí tým,ktorí veria kráse svojich snov....

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Magická sila schopnosti Sústrediť sa

To, nad čím premýšľate, zásadným spôsobom definuje váš život. Toto je jedna z vecí, nad ktorými sa tak často nezamýšľame a predsa sa týka každého z nás.
  • Predstavte si, že ste sa zobudili, a prvá myšlienka, ktorá vás napadne, bude zameraná na všetky tie nepríjemné veci, ktoré musíte stihnúť počas svojho dňa. To predsa nemôže priniesť nič dobré. Ak sa zobudíte s pocitom vďaky za nové ráno, s pocitom vďaky za možnosť zažiť niečo nové, garantujem vám, že sa to prejaví aj na vašej nálade počas dňa.

  • Ak dovolíme našej mysli zatúlať sa od jednej veci k druhej, ba až niekam, kam sme vôbec nechceli, zvyšujeme pravdepodobnosť, že náš deň bude značne neproduktívny, nestihneme to, čo sme si predsavzali a budeme sa cítiť mizerne.

  • Ak sa dokážeme sústrediť iba na jednu vopred stanovenú úlohu a dokonale sa do nej ponoríme, pozitívne výsledky sú zaručené.

  • Ak sa sústredíme na to, že sme unavení a že si chceme sadnúť pred TV a troška si “oddýchnuť”, zabijeme a premrháme čas. Ak sa naopak budeme sústrediť na nájdenie spôsobov, ako ostať fit, ako sa zdravo stravovať, ako vyzerať čo najlepšie, naša myseľ začne hľadať nové a nové možnosti, ako toho dosiahnuť.

Môže sa vám to zdať príliš jednoduché, ale funguje to. Problém je však v tom, že málo ľudí spraví to, čo si aj zaumieni. Poďme sa polu pozrieť na spôsoby, akými môže spôsobilosť sústrediť sa na vopred stanovenú vec ovplyvniť váš život.

Sústredíme sa na stanovený cieľ.....

 

Z mojej skúsenosti viem, že schopnosť sústrediť sa je tou najdôležitejšou schopnosťou, keď rozprávame o dosahovaní cieľov alebo o snahe zmeniť svoje návyky. Ani disciplína, ani odmeny a dokonca ani motivácia nie sú tými hlavnými faktormi. Ak sa dokážete sústrediť na konkrétny cieľ alebo činnosť, častejšie sa vám podarí ho aj splniť ako nesplniť.

Ak sa nedokážete sústrediť na váš vytýčený cieľ, nedosiahnete ho, iba ak by to bol cieľ, ktorý by sa splnil aj bez vašeho pričinenia. Je to jednoduché.

Prečo je schopnosť sústrediť sa taká dôležitá? Povedzme si, že ste si ako cieľ zvolili oslobodiť váš byt od zbytočností - toto bude váš cieľ pre tento mesiac, čisto hypoteticky. Prvý deň sa sústredíte iba nato, ako naplníte krabice zbytočnosťami. Na druhý deň naplníte ďalšie krabice a dokázali ste vypratať takmer dve miestnosti od zbytočností, ktoré vás oberali o potrebný priestor na dýchanie. Takto to pokračuje ešte zopár dní a dosiahnete viditeľné následky.

Napriek vašemu úsiliu si po týždni poviete, že začnete behávať. Zamerali ste sa na joging, kúpite si parádnu bežeckú súpravu a čítate blogy a knihy, ktoré sú určené výhradne pre ľudí, ktorí holdujú tomuto koníčku. Na vašu snahu zbaviť sa nepotrebných vecí vo vašej domácnosti postupne zabudnete, lebo momentálne sa sústredíte na behanie. V skutočnosti ste si váš byt zapratali ďalšími vecami, ako je súprava na behanie a iné “praktické pomôcky” pre váš nový koníček.

Zatiaľ čo vy ste vašu snahu očistiť si dom od zbytočností zakončili po týždni, ja som v tomto príklade vydržal celý mesiac v dôsledku čoho si užívam novonadobudnutú pohodu vo svojom dome. Tento cieľ som dokázal, lebo som sa naň sústredil.

Toto je dôvod, pre ktorý odporúčam sústrediť sa momentálne na jeden cieľ. Ak máte vo vašej vízii viacero cieľov, je možné, že vám neostane dostatočné množstvo času a energie pre splnenie aspoň jedného cieľa. Nehovorím, že to nie je možné, je to však určite náročnejšie.

Aj keď sa sústredíte výhradne na jeden cieľ, môže to byť namáhavé. Musíte si nájsť spôsoby, ako ostať motivovaný a odhodlaný splniť svoj sen. Zopár príkladov, ktoré platia:

  1. O vašich cieľoch sa snažte získať čo najviac informácií, či už je to na internete, blogoch, novinách alebo knihách.

  2. Zaobstarajte si pripomienky na viditeľných miestach: nástenka, chladnička, pracovná plocha.

  3. To, že chcete niečo dosiahnuť povedzte čo najviac ľuďom alebo poprípade to uveďte na vašej stránke.

  4. Nájdite si počas každého dňa určitý čas na plnenie vašich cieľov.

Snažte sa 100% udržať pozornosť na vašom cieli a máte veľkú časť boja úspešne za sebou.

Sústredíme sa na momentálnu prácu

Stalo sa vám niekedy, že pri vykonávaní určitej činnosti sa svet okolo vás akoby vytratil? Stratíte pojem o čase a ste dokonale pohltený do momentálnej činnosti. Ocitnete sa v prítomnom okamihu, čo je mocný koncept súvisiaci s dosiahnutím šťastia.

Ak budete mať prácu, ktorá vás dokáže dokonale pohltiť a predstavuje pre vás výzvu, ktorej zdolávanie vám prináša radosť a pôžitok, ste na tej správnej ceste ku šťastiu.

Ako sa dostanete do tejto pomyselnej zóny? Nie je to vôbec ľahké, avšak dá sa tomu priučiť. Prvým krokom však je nájsť činnosť, ktorá vás neskutočne baví a vyvoláva vo vás skvelé pocity. Hľadanie spomínanej činnosti je ten najdôležitejší krok. Vypnite TV, choďte von a robte to, čo vás naozaj baví.

Takýmto radám a múdrostiam sa môžete priučiť na blogu zenhabits, z ktorého čerpám informácie aj ja. Múdrosť treba šíriť čo najďalej.


Zaujímavé | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014